SIMIL II | AIGUA
LA CONVOCATÒRIA
- Busquem persones vinculades a la política i la admin. pública.
- Dates convocatòria:
Oberta: 15 juny de 2024
Tancament: 6 de setembre de 2024. - Dates de realització activitats SIMIL II: Octubre-desembre (tots dos inclosos).
- Amb la inscripció s'assumeix el compromís de participació en:
- 2 sessions presencials
- Visita a un cas d'èxit en la gestió sostenible de l'aigua.
- 3 sessions online.
- Visita al Centre Tecnològic BETA. - Límit de participants de l'àrea política i l'administració: 24.
CALENDARI D'ACTIVITATS
Partim de l'experiència, la nostra primera edició del programa SIMIL ens ha permès aprendre quines van ser les forces i els encerts del programa, però també les qüestions a millorar. A partir de aquesta reflexió, el SIMIL II incorporarà el següent enfocament:
UN NOU SIMIL
La nostra experiència adquirida a partir del programa anterior de diàleg entre ciència i política ens va demostrar que podem tenir un impacte tangible. Cap a aquest resultat ens dirigirem en aquest nou programa, intentant aconseguir canvis aplicables a nivell local i regional. Busquem aterrar solucions que serveixin als representants polítics per solucionar problemàtiques concretes que hagin sorgit al seu territori. Si vols observar exemples pràctics de com es van aconseguir solucions concretes a la nostra primera edició.
Sota aquesta mateixa lògica, busquem aplicar els programes SIMIL en les àrees ambientals que més afecten la població i l'espai del polític que s'accionen sobre les mateixes. En un procés conjunt, i ajudant-nos de les administracions públiques, acabem triant l'aigua com a element vertebrador del SIMIL II, el dèficit i la contaminació de la qual ja inquieta i afecta a la totalitat de la població de la regió central catalana, i que a més seguirà plantejant noves crisis, de manera més recurrent, a causa del canvi global.
A través de dinàmiques, tallers i fins i tot de l'artístic i creatiu, organitzats pel CT BETA, generarem un lloc comú que permeti comprendre i ser compresos. En aquest diàleg bidireccional es pot generar un vincle durador entre els participants (investigadors i polítics), però també amb la matèria a abordar. Considerem que aquest vincle, en aquest cas amb l'aigua, que pot generar afinitat i fins i tot afectivitat ambiental, també és fonamental per aconseguir una alta implicació política en àrees relacionades amb el medi ambient.
Aquests eixos d'acció de la II edició del programa Simil es desplegaran en una temàtica concreta: l'aigua, els seus usos, accés i gestió en contextos de crisi hídrica. La sequera, persistent a la zona catalana durant tres anys, s'ha convertit en un dels reptes principals de la regió. La necessitat d'oferir solucions a les causes i conseqüències de la situació es converteixen en impostergables i apressants. En aquest programa ens acostarem a aquesta necessitat de les zones afectades per aquest fenomen ambiental i social.
PROJECTE ENGAGEgreen
El programa SIMIL II: Usos, accés i gestió en contextos de crisi hídrica, és part del projecte Erasmus+: "ENGAGEgreen. Enhancing Institutional Capacities for Policy Engagement for Green and Digital Transitions", una iniciativa finançada per la Unió Europea. El programa SIMIL II és l'esquema d'emparellament ciència-política executat pel Centre Tecnològic BETA, que conflueix en un esforç comú de diferents universitats i institucions acadèmiques europees per desenvolupar esquemes d'emparellament (pairing schemes) propis.
Els formats d'emparellaments que estem duent a terme les diferents universitats són una forma de diàleg entre ciència i política. Aquests contribueixen a reduir la bretxa, existent a la pràctica, entre polítiques públiques i investigació acadèmica. Establir ponts entre ambdós espais acaba donant lloc a una presa de decisions informada, eficient i basada en evidències científiques, alhora que es genera una implicació científica en les problemàtiques sociopolítiques i es dirigeix la investigació cap a la resolució d'aquestes, la qual cosa acaba enfortint la capacitat institucional de les universitats de compromís polític. Per això parlem de diàlegs bidireccionals.
El projecte ENGAGEgreen aplica diversos formats de diàleg i reunió en les àrees de Transició Ecològica i Digital. En aquest projecte es crearan exemples de bones pràctiques, es generaran eines de participació política i materials de formació per a la realització de tallers presencials i virtuals. En aquest procés s'involucra a investigadors de tots els nivells professionals, estudiants i representants polítics i de l'administració pública. A més dels formats locals i regionals, que aplicaran cada universitat o centre de recerca, es buscarà realitzar un diàleg transnacional i a nivell europeu (“transnational pairing scheme”).
Juntament amb el Centre Tecnològic BETA (Universidad de Vic – Universidad Central de Cataluña), trobem en la realització d'aquest projecte les següents institucions:
- Rhine-Main-Universities (RMU), format per les universitats de Goethe (Frankfurt), Mainz i la Universitat Tècnica de Darmstadt. Estan a càrrec de la coordinació del projecte. Accedeix a la web aquí.
- Universidad de Granada (Espanya). I especialment el Laboratori d'Innovació Social (MEDIALAB).
- Universidad Palacký (Olomouc, República Txeca).
- Universidad Ca' Foscari (Venàcia, Itàlia).
- Universidad Lumière Lyon 2 (França).
Aquest es va iniciar a l'octubre de 2023 i es troba en desenvolupament, fase que durarà fins al març de 2026, moment de finalització del mateix.