Descobreix com SIMIL aborda la gestió de l'aigua en contextos de crisi hídrica, promovent solucions sostenibles i accessibles a través de la investigació, la innovació i l'educació ambiental.

PROGRAMA
SIMIL

Resoldre reptes 

aportar solucions

Transferència 
de 
coneixement

Establir diàleg 

col·laboracions

El programa SIMIL: “Programa Emparellament Científics-Administració Local: Gestió de Residus Orgànics Municipals a la Catalunya Central” ha estat pensat per donar suport científic independent al desenvolupament de polítiques fent costat a iniciatives locals o regionals que ajudin a posar en contacte el món científic i el polític.  L’objectiu d’aquest programa és connectar professionals de les administracions públiques locals i regionals amb científics del Centre Tecnològic BETA de la UVic - UCC que tinguin coneixement en l’àmbit de la gestió de residus orgànics sòlids urbans. 


Cada participant rebrà un programa fet a mida i totalment gratuït que es basarà en el contacte directe entre les administracions públiques i els investigadors per a la resolució dels reptes i problemàtiques plantejades pels participants, oferint solucions innovadores i un assessorament científic d’aquest programa llençat per l’organisme Europeu Joint Research Centre (JRC) i coordinat i executat pel CT BETA.

SIMIL: “Programa Emparellament Científics-Administració Local: Gestió de Residus Orgànics Municipals a la Catalunya Central” oferirà gratuïtament, per a cada participant, un programa fet a mida i sense cap cost basant-se en els reptes plantejats per els professionals de les administracions públiques que hi participin.       

Aquest programa estarà compost per:       

(i) visites al centre de recerca;       
(ii) reunions presencials amb investigadors per a l’intercanvi de coneixement i resolució de dubtes;        
(iii) diverses sessions de treball per a la creació de solucions adaptades a les necessitats de cada grup de professionals;        
(iv) visites presencials a casos d’èxit en matèria de la gestió de residus sòlids urbans;        
(v) seguiment continu i comunicació directa entre investigador—administració pública;        
(vi) un esdeveniment final on s’exposaran les conclusions.        

Això oferirà l’oportunitat d’aprendre perspectives acadèmiques i tecnològiques innovadores que resolguin els reptes polítics en els que les administracions públiques estiguin treballant, tot connectant el món polític i acadèmic en l’àrea de la Catalunya central.        

Aquest programa d’assessorament científic és gratuït.

Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar el diàleg i l’assessorament científic entre l’administració pública de la Catalunya Central i científics i professionals del CT BETA. El perfil dels participants va des de tècnics i professionals municipals passant per a regidors locals fins als responsables polítics.     

Qualsevol persona amb vinculació a la política i administració pública és elegible de participar-hi.

El nombre de professionals que podran accedir-hi és de 24. El projecte té una durada d’un any, i es portarà a terme durant aquest 2023.  

El programa comprendrà una sèrie de reunions presencials individualitzades per al diàleg bilateral entre els participants i els científics, tot fomentant l’aclariment de dubtes i resolució dels reptes plantejats, així com visites a les localitats on es plantegen els reptes i visites a espais on s’hagin aplicat solucions innovadores a les problemàtiques. 

Els participants també seran convidats a altres esdeveniments, workshops i reunions a la Catalunya Central o que tinguin lloc al CT BETA que es puguin considerar d’interès per als reptes plantejats pel participant.

Els participants del Programa SIMIL, coordinat pel CT BETA, visiten la planta de biogàs i biometà de Granollers

La visita va ser una oportunitat per visitar un cas d’èxit d’una de les solucions més innovadores per a la valorització de la fracció orgànica dels residus i que, precisament, ells mateixos havien destacat com un dels sistemes més interessants amb vista a millorar la gestió de residus dels seus propis municipis.  

Esdeveniment final del Programa SIMIL!

Ens complau convidar-vos a l'esdeveniment final del Programa SIMIL, que tindrà lloc el dimecres 13 de desembre d'11:00 a 15:00h. Inclou una visita guiada a la Planta de Biogàs de Granollers (BioVo - EDAR) i un dinar

 

El CT BETA i Anthesis Lavola col·laboren per promoure la gestió de residus a l’administració local

L’Àrea de Governança per a la Sostenibilitat del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC i els equips de Participació i de Residus Municipals d’Anthesis Lavola estan col·laborant, des de fa unes setmanes, en el desenvolupament del programa SIMIL.

El curs sobre gestió de residus municipals i economia circular de Med4Waste ja està disponible

El curs serveix per a introduir pràctiques i experiències d'avantguarda en l'aplicació d'estratègies de residu zero i economia circular

SIMIL mostra els avantatges dels programes d’aparellament entre científics i l’administració local durant la European Green Week

L’objectiu principal era poder mostrar i aprendre de diverses experiències que s’estan portant a terme al llarg de la Regió del Mediterrani per a millorar la capacitat de la gestió de residus a diversos nivells.

 

 

16 maig 2023
El compostatge comunitari pot complementar la recollida de residus porta a porta?

En el marc de la Setmana Internacional del Compostatge, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha organitzat una jornada divulgativa a Les Masies de Roda sobre el sistema de compostatge comunitari implementat al municipi

17 març 2023
El CT BETA coordinarà a Catalunya una iniciativa del JRC per acostar la ciència a la política local